2012. június 7., csütörtök

Turmeric force= A legütősebb kurkuma

A >> KURKUMA <<  GYÓGYHATÁSAI 
MÁJVÉDŐ 

A szénhidrát, zsír-fehérje anyagcsere, valamint a gyógyszerek, kívülről bejutó méreganyagok lebontásában, anyagcseréjében központi szerepet játszó a májsejtek fehérje anyagcseréjét segítő hatásában rejlik.
A sejtfalak (membránok) működését segíti, valamint jó SZABADGYÖKFOGÓ, és MÁJSEJTEKET REGENERÁLÓ hatása is ismert. GYULLADÁSGÁTLÓ hatását már régen ismerik főleg izületek visszatérő gyulladásait, fájdalmát csökkentik közvetett módon. Májvédő hatását alátámasztja az a vizsgálat is, amelynek során a májgyulladás egyik formájában, hepatitiszben szenvedő betegeknek adtak kurkumint. Bebizonyosodott, hogy a májsejtek regenerálásában, egészségének helyreállításában a kurkumin hatékonyabb, mint a zöld tea kivonata.



EPEHAJTÓ 


A MÁJSEJTEK REGENERÁLÓ hatása révén fokozódik azok epetermelése, de a termelődött EPE KIÜRÜLÉSÉT is nagyban segíti.Az  emésztés is jelentősen javul.



PUFFADÁS ELLENES HATÁS

SIMAIZOM GÖRCSOLDÓ hatása révén az étkezések utáni haspuffadás, nehezebb 




A >> KURKUMA << TÖBBI , ELISMERT GYÓGYHATÁSA

  •  Blokkolja az ösztrogén és az ösztrogénhez hasonló vegyi anyagok képződését, ezzel gátolva a sejtek sokszorozódását. Melyek ezek az ösztrogénszerű anyagok? A környezetünkben található olyan szennyező és segédanyagokról (pl. nitrozaminok, széntetraklorid stb.) van szó, amelyek a gyorsétkezdékben készülő, hirtelen sült ételekben lelhetők fel, valamint a környezetszennyezés következményeként kerülnek szervezetünkbe. Előnyös a hormonrendszer működési hibáival összefüggő rákfajták kialakulásának megelőzésében.
  • Gyulladásgátló, mivel gátolja az úgynevezett leukotrién képződést (ez az anyag gyulladáskeltő hatású). A gyulladásgátló hatás annak is köszönhető, hogy ösztönzi a mellékvese által termelt kortizol képződését. Különösen hatékony gyulladáscsökkentő a következő betegségeknél: ízületi gyulladás (arthritis), csontízületi gyulladás (osteoarthritis), reumás jellegű ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis), heveny fertőzések.
  • Megakadályozza a vérlemezkék öszszecsapzódását, elősegíti a vérrögök oldódását, vagyis vérhígító, az érrendszert védő hatású.
  • Az egészséget károsító szabadgyökök lekötésével erős antioxidánsként működik. Hasznos olyan esetekben is, amikor a szabadgyökök károsító hatása szívbetegséget, érrendszeri károsodást okoz.
A kurkuma és a rák
Laboratóriumi kísérletek szerint a kurkuma fő hatóanyaga, a kurkumin többféle biológiai folyamatra hatva akadályozza meg a ráksejtek fejlődését és továbbterjedését. Hogyan?
o   Elnyomja az úgynevezett kappabéta faktort (NF-KB), amelynek a magas értéke jellemző a ráksejtek szóródásakor.
o   A rák bizonyos formáinak hatásos ellenszere a gyulladásgátlás. Márpedig a kurkumin két olyan enzim működését is gátolja - ezek a ciklooxigenáz (COX) és lipooxigenáz (LOX) -, amely fokozza, táplálja a gyulladást, ezzel egyidejűleg a sejtkarcinóma és a vastagbélrák kifejlődésében, az áttét kialakulásában is fontos szerepet tölt be.
o   Erős antioxidánsként a kurkumin megvédi sejtjeinket a rákkeltő hatású szabad gyököktől, amelyek a DNS károsításával gyorsítják az öregedést.
o   Elősegíti a sejtdegenerálódás első szakaszában, az úgynevezett rákmegelőző állapotban lévő sejtek pusztulását. Ez úgy történik, hogy a kurkumin ösztönzi az úgynevezett programozott sejthalál (apoptózis) megindulását. Ebben a folyamatban a szervezet képessé válik arra, hogy azonosítsa a ráksejteket, és parancsot adjon nekik önmaguk megsemmisítésére. Sokféle tápanyag gyakorol ilyen hatást, így a szelén, az A-vitamin, a zöld tea és a D3-vitamin. Ezek közül azonban kétségtelenül a kurkumin a leghatékonyabb. Rákbetegeknek az étkezésekkel egy időben napi 2000-4000 mg kurkumin kivonat bevitele ajánlott.
o   Megakadályozza, gátolja a ráksejteket a sokszorozódásban, így még a rák előrehaladott szakaszában is képes megállítani a tumor növekedését.
o   Erősíti az immunrendszer működését, ösztönzi a helyi és az általános immunitásban szerepet játszó CD4 + T-helper és a By típusú immunsejtek működését.
o   Gátolja az úgynevezett angiogenezist, vagyis azt a folyamatot, amelynek révén a rákos daganat létrehozza a saját vérellátását tápláló érrendszert. A kurkumin annak az enzimnek a működését gátolja, amely döntő e folyamat szempontjából, valamint leköti a vérben található vasat és rezet, márpedig éppen ez a két elem szükséges a tumort tápláló érhálózat növekedéséhez.
o   A University of Rochester Medical Center kutatói a kurkumin védőhatásának további érdekes elemére derítettek fényt. Úgy találták, hogy a rákbetegeknél alkalmazott sugárterápia során gyakran károsodó bőrt hatékonyan védi, ha a betegek a táplálékukat rendszeresen kiegészítik kurkumával. 

>> Kurkumával << és D-vitaminnal az Alzheimer-kór ellen
Azonosították a mechanizmusokat, amelyek révén a D-vitamin és a kurkuma segít megelőzni az Alzheimer-kórt, és stimulálja a veleszületett immunrendszert, hogy az eltávolítsa a béta-amiloid proteineket. 
A Journal of Alzheimer's Disease legutóbbi számában Milan Fiala, a Kaliforniai Egyetem kutatója bemutatta azokat a kutatásait, amelyek feltárják, hogy a D-vitamin aktív alakja mely kulcsgéneket és milyen celluláris jelátviteli utakat aktivál.


A kutatók korábbi munkája során már bebizonyosodott, hogy legalább két típusú Alzheimer-beteg és makrofág van: az I-es típusú makrofág a D-vitamin és a kurkumin hatására egyaránt aktiválódik, a II-es típus csak a vitaminra reagál.

Az aktuális kutatás során Fiala és munkatársai Alzheimer-kóros és egészséges kontrollszemélyek véréből makrofágsejteket izoláltak. (Ezek azok a fehérvérsejtek, amelyek a szervezet szemetét, így például a béta-amiloid proteineket hivatottak eltakarítani.) Az izolált makrofágsejteket ezt követően D-vitaminnal inkubálták.

Kiderült, hogy a D-vitamin hatására mind az I-es, mind a II-es típusú makrofág sejtekben specifikus kloridion-csatornák (CLC3) nyíltak meg, ami segítette a makrofágok amiloid-felvételét, azaz a fagocitózist. A kurkumin csak az I-es típusú makrofágok kloridion-csatornáit aktiválta.

A D-vitamin hatására fokozódott a kloridion-csatorna felépítéséért felelős gének átíródása is, valamint a II-es típusú makrofágok D-vitamin receptorgénjeinek transzkripciója.
Forrás: bioresearch online 



>> KURKUMA << Fűszerrel a májkárosodás ellen


A kurkuma hatóanyaga, a kurkumin sikeresen gátolta az epeutak eltömődését és a máj károsodását állatkísérletekben. A kutatók szerint megakadályozza a májkárosodást okozó sejtek működését.

A távol-keleti fűszerkeverék, a curry egyik alapvető alkotóelemét, a kurkumát évek óta vizsgálják, föltételezett gyógyhatását kutatva, mert májkárosodást kivédő tulajdonságára vonatkozólag már voltak biztató eredmények. Kínai kutatók a fűszer új hatásmódjának lehetőségéről számoltak be az Endocrinology szaklap legújabb számában.


A curry a távol-keleti konyha csípős, igen népszerű fűszerkeveréke. Nem csak az ételek ízesítése szempontjából lett közkedvelt, hanem a benne lévő indiai sáfrányt, azaz a gyömbérfélék családjához tartozó kurkumát az ajurvéda orvoslás fontos gyógyszereként is rendszeresen használják. A hagyományos indiai gyógykezelésben használják a szem kötőhártyájának gyulladása esetén a növényből készült oldattal történő ecsetelésre és sebek tisztítására is.

A májgyulladás, vagy az epepanaszok különböző változatait ugyancsak gyógyítják a kurkuma hatóanyagát, a kurkumint tartalmazó készítményekkel. Ezen az úton indultak el tudományos kutatók több országban is. Laboratóriumi vizsgálatok már korábban is arra utaltak, hogy a sárga festékanyag gyulladásellenes és antioxidáns hatású. H. Hatcher és munkacsoportja a Cellular and Molecular Life Sciences-ben számolt be hasonló eredményeiről, és olyan klinikai vizsgálatok is folynak, melyben a fűszert a mielóma multiplex, Alzheimer-kór, pszoriázis, pankreász- és kolonkarcinóma kezelésére használják.

Michael Trauner osztrák professzor és munkatársai állatkísérletben vizsgálták a kurkumin hatását az epeutak és a máj károsodása esetén. Az általuk vizsgált egértörzs genetikai hiba következtében szenvedett a máj visszafordíthatatlan károsodásában. A kóros folyamat vége májzsugor.

A kísérleti egerek egyik csoportja kurkumint tartalmazó tápot kapott, a másik csoport nem részesült ilyen kezelésben. A kurkumin hatásosan gátolta az epeutak eltömődését és a májsejtek károsodását.

Csen An-ping (Chen Anping) az Egyesült Államokban, Tang Jo-caj (Tang Youcai) pedig Kína egyik egyetemén dolgozik és most közös közleményben írták meg kurkuminnal kapcsolatos vizsgálataik eredményét. A kínai kutatók a nem-alkohol okozta zsírmáj kurkumin kezelésével foglalkoztak. A májbetegségnek ez a formája súlyos elhízás esetén észlelhető. Az amerikai felnőttek 3-4 százaléka szenved ebben a betegségben, melynek végeredménye májzsugor vagy májrák lehet.

A folyamat hátterében egyik kritikus tényező a zsírsejtek termelte hormon, a LEPTIN áll . A máj kötőszövetes elfajulásának oka elsősorban a kollagén, mert ez a fehérje szaporodik fel májzsugorban. A kutatók azt találták, hogy a kurkumin megakadályozta azoknak a sejteknek a működését, melyek a májszövetnek ezt az elfajulását okozzák.


A kurkumin májra gyakorolt jótékony hatása már 2005-ben is ismert volt: akkor egy belga munkacsoport azt vizsgálta, hogy van-e védő hatása a kurkumin- kezelésnek a metin- és kolinhiányos diéta alkoholos szteatohepatitiszt okozó hatásával szemben. A kurkuminnal kezelt állatok mája a négy hétig tartó kísérlet végére lényegesen kisebb mértékben károsodott, mint a kontrolloké.
Forrás: Medicalonline 2010. november 06. 


A kurkuma védhet a demencia ellen


Védhet a szellemi leépüléstől, ha hetente egyszer-kétszer kurkumával fűszerezett ételt, például curryt fogyaszt valaki – idézte svéd kutatók megállapítását a The Daily Telegraph brit napilap online portálja.

Ecetmuslicákkal végzett kísérleteikben a Linköpingi Egyetem szakemberei úgy találták, hogy azok a gyümölcslegyek, amelyeknek a kurkuma hatóanyagát, a kurkumint adagolták, 75 százalékkal tovább éltek társaiknál. A megállapítás segít megmagyarázni azt is, hogy miért ritkább a szellemi leépülés az indiai idős emberek körében nyugati kortársaikhoz képest.


A kurkumin nem oldotta fel ugyan modellállatokban az amiloid fehérjeplakkokat, de felgyorsította az új idegszálak képződését azáltal, hogy csökkentette az úgynevezett oligomerek (összecsapódott fehérjék) mennyiségét, amelyek a káros plakkok előformái. "Az eredmények igazolták, hogy az oligomerek azok, amelyek a leginkább ártanak az idegsejteknek" – hangsúlyozta Per Hammarstrom kutatásvezető.

"Most azt mutattuk meg, hogy állatmodellben kis méretű molekulák is befolyásolhatják az amiloid fehérjék képződését" – tette hozzá a kutató. Több elmélet született már arról, hogy az oligomer fehérjék miként járulnak hozzá az Alzheimer-kór kialakulásához, a mostani tanulmány ezekhez szolgál újabb adalékkal.

A kurkumint a kurkuma gyökeréből nyerik ki, és évezredek óta használja gyógyításra a keleti orvoslás. Támogatja a szívet, segíti az emésztést, véd a fertőzések ellen, de nemrégiben rákvédő és trombózisellenes hatásairól is beszámoltak.

Az eredeti tanulmányt a PLoS One című tudományos portálon ismertették a szerzők.

Kurkuma és  Rheumatoid Artritisz


Jó hír az egzotikus ételek kedvelőinek, hogy a curry fűszerkeverék egyik alkotóeleme, a kurkuma segít megelőzni a reumatoid artritiszt – legalábbis a University of Arizona kutatóinak állatkísérletes eredményei szerint. 
Korábban már kimutatták, hogy a fuszer patkányokban mérsékeli az ízületi gyulladást, most azonban arra is fény derült, hogy a rágcsálókban reumatoid artritisz modellezése esetén a fuszernövény gyökértörzséből készült kivonatnak van leginkább gyulladáscsökkentő hatása. Feltehetőleg a gyulladásos fehérjék génjeinek átírását aktiváló NF-k-B fehérjét blokkolják a kurkuma ezen részében található vegyületek. Ez reményt ad arra is, hogy – klinikai vizsgálatok után – esetleg más gyulladásos eredetu kórképek kezelésére is alkalmas lehet a kurkuma. 


Kurkuminnal a májért

 Egy belga munkacsoport azt a hipotézist vizsgálta, hogy az alkoholos szteatohepatitiszben szenvedőknél a szabad gyökök képződését gátló antioxidánsok adásával gátolni lehet a gyulladásos kaszkádot. A Magyarországon is gyakori betegség kialakulásában ugyanis számos tényező – elhízás, lipidanyagcsere megváltozása – mellett a szabad gyökök is fontos szerepet játszanak. Ezek közvetlen sejtkárosító hatásuk mellett a sejtmagban lévő génszabályozó faktor, az NF-kB aktiválódását is előidézik, aminek következtében nő a gyulladásos citokinek, így a TNF-alfa szintje.

Egereknek kurkumint (bizonyítottan erős antioxidáns hatású, a kurkuma sárga színét adó növényi pigment) adtak, majd azt vizsgálták, van-e védő hatása a kurkumin- kezelésnek a metin- és kolinhiányos diéta alkoholos szteatohepatitiszt okozó hatásával szemben. A kurkuminnal kezelt állatok mája a négy hétig tartó kísérlet végére lényegesen kisebb mértékben károsodott, mint a kontrolloké. A szerzők a kurkumin kedvező hatását az NF-kB-aktiváció csökkenésének tulajdonították. Míg kurkumin-kezelés mellett a szabad gyökök okozta lipidperoxidáció mértéke nem változott, a gyulladásos kaszkád génjeinek aktivációja csökkent, és ugyanígy a máj fibrotikus átalakulásáért felelős kollagén géné is.
Forrás: Medical Online2005-02-01


Kurkuma és egyéb betegségek


  A kurkuma gyulladásgátló, antioxidáns hatású, írja H. Hatcher és munkacsoportja a Cellular and Molecular Life Sciences-ben. Jelenleg folynak a klinikai kísérletek, amelyekben mielóma multiplex, Alzheimer-kór, pszoriázis, pankreász- és kolonkarcinóma kezelésére használják.

* * *

" A kurkuma egyik komponense a „curcumin” kifejezetten terápiás hatású idült gyulladásos betegségek eseteiben, neurodegeneratív kórképekben, kísérleti állatokon végzett vizsgálati eredmények alapján. Eredményesen kipróbálták emberi beteg anyagon, így Alzheimer kórban, sclerozis multiplex-ben, Parkinson kórban, epilepsziában, agykárosodások eseteiben, korfüggő neurodegeneratív betegségekben, schizophreniában, spongiform encephalopathiaban (Creutzfeld Jakob kór), depresszióban és neuropathias fájdalmaknál. 

A curcumin kifejezetten jótékony hatású, a cardio vascularis megbetegedésekben, eltérő hatásmechanizmusok eredményeképpen. Kísérleti körülmények között patkányokban a szívinfarktus is megelőzhető, kivédhető curcuminnal. Az érfalakat érintő megbetegedések kiküszöbölésére is alkalmasnak találták. Curcuminnal vagy származékaival a cukorbetegség is eredményesen befolyásolható, a vércukor szint csökkentésével, emelkedett plasma insulin szinttel, és a máj kulcs enzimek befolyásolásával fejti ki hatását. 

A curcumin gyógyhatású az allergiás megbetegedésekre, asztmára és bronchitisre, valamint a gyulladásos bélbetegségekre is. 

A curcuminok csoportja főleg a gyulladást csökkentő mechanizmusok alapján jó hatású az izületi betegségekre, mint a rheumatoid artritis, az osteoarthritis és a köszvény. A curcuminok jótékony hatással rendelkeznek a psoriasis, a scleroderma és az AIDS betegségek eseteiben is. 

A curcumin rákellenes hatása a vegyület egyik legfontosabb tulajdonsága. Nagyszámú közlemény igazolja, hogy a curcumin in vitro és in vivo körülmények között a különböző szervek ráksejtjeinek növekedését gátolja. Így a vér, agy, emlő, gastrointestinalis traktus, fej-nyak, máj, pancreas, prostata, ovarium és bőrrák parenchymasejtjeinek proliferációját leállítja. Különösen figyelemre méltó a gyógyító hatás familiaris adenomatosus poliposis, előrehaladt hasnyálmirigyrák és myeloma multiplex eseteiben. Vastagbélrák kezelése is sikeresnek bizonyult, és ami az egyik legfontosabb az onkoterápiában, hogy a vegyület nem toxikus, ezért igen magas dózissal is eredményesen alkalmazható.  "
(Forrás. Ramachandran et al. 2010. Oncology Report 15. Congress of advances is oncology). 
Forrás: A fenti idézet Prof. Dr. Tóth József Ph.D. (MD, DSC)- Az Országos Onkológiai Intézet onkológus – onkopatológusának hivatalosan publikált véleménye


A curcumin természetes forrása a kurkuma fűszernövény. 

Miben más  a KONCENTRÁLT szuperkritikus és hidroetanolos kivonatú  
>> TURMERIC FORCE << lágyzselatin kapszula ?



Mi mindenre jó a >> TURMERIC FORCE   << kapszula?  





Miben van még KURKUMA a turmeric force kapszulán kívül ?

>> Zyflamend<<
>> Supercritical Protection<<


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése