Mangosztán, az Istenek gyümölcse
A mangosteen, magyarul >> mangosztán <<, egy Thaiföldről származó gyümölcs, amelynek lelőhelyén is rendkívüli gyógyító erőt tulajdonítanak.
Mérete alapján a mandarinra hasonlít, vastag héja vörösesbarna és
bőrszerű. Ha kettévágjuk, öt-hat fehér, kocsonyás állagú gerezdet
találunk, közepükön egy-egy maggal. A mangosztán húsa bő levű, édeskésen savanyú.
A termés sokoldalúan felhasználható. Még az értéktelennek tűnő,
vastag terméshéjat is hasznosítják, bőrök cserzésére és a gyógyászati
célokra egyaránt.
Indiában, Thaiföldön és Kínában a kéregből előállított készítményeket antimikróbás és parazitaellenes
kezelésre használják dizentériás betegeknél, illetve a fertőzés okozta
hasmenés egyéb formáinál. A növény adsztringens hatása miatt megelőzi a
kiszáradást és az értékes tápanyagok kiürülését a gyomor-bélrendszerből
hasmenés esetén.
A
kínaiak és a thaiföldiek ugyancsak kihasználják a mangosztán
antimikrobás és antiszeptikus hatását, és elfertőződött sebek,
tuberkulózis, malária, húgyúti fertőzések, szifilisz, gonorrhea, valamint ekcémás bőrelváltozások kezelésére alkalmazzák.
A
Karib térségben teáját isszák fáradtság és rossz közérzet esetén. A
brazilok pedig féregtelenítésre és az emésztés elősegítésére
fogyasztják. Venezuelában parazitás bőrfertőzéseket kezelnek a
gyümölccsel elkészített dunsztkötéssel.
Ebben a különleges trópusi gyümölcsben jelentős mennyiségben vannak jelen polifenolok és katechinek is, amelyek hatékony antioxidánsok. Gazdag poliszacharidokban, amelyek baktérium és gombaölő hatást fejtenek ki, valamint tartalmaz káliumot, kálciumot, foszfort, vasat, B1, B2, B6 és C-vitamint is.
A mangosztánban található hatóanyagok sora azonban ezzel nem zárul
le! Az igazi értékét az adja, hogy különösen nagy mennyiségű xantont
tartalmaz.
A XANTONOK, a flavonoidok családjába tartozó rendkívül erős antioxidáns vegyületek, melyek egyes vizsgálatok szerint 5-ször hatékonyabbak a C- és E-vitaminnál.
Több, mint 200 féle létezik a természetben, és minden xanton más és más
hatást fejt ki a szervezetre. Mindennek megvan a maga sajátos hatás
profilja, egymással kombinálva pedig hatásaik felerősödnek, és így az
egész szervezet egészséges működését elősegítik. Ami
rendkívül figyelemre méltó a mangosztán gyümölccsel kapcsolatban, hogy
17 féle xanton vegyületet tartalmaz. Bár amangosztán xantonjait már
közel 150 éve (Schmid, 1855) ismerjük, a tudomány még napjainkra sem
bizonyította, hogy a xantonok emberi betegségek klinikai kezelésére
felhasználhatóak-e. De a gyümölcs valódi értékének megítélésében nem
csak a tradicionális
gyógyítók megfigyeléseire támaszkodhatunk. Az etnobotanikus, dr. James Duke számos táplálék-kiegészítőként
alkalmazott természetes készítmény kémiai összetételét vizsgálta meg és a mangosztán kiemelkedő hatásaira hívta fel a figyelmet.
Az alábbiakban felsoroljuk azt a néhány KEDVEZŐ GYÓGYHATÁST amelyeket a >>MANGOSZTÁNT<< fogyasztó emberek nagy többségénél megfigyelhetők voltak.
- Vérzsírszint csökkentő hatás - csökkenti a DHL (ún. rossz koleszterin) szintjét.
- Antihipertenzív hatás - csökkenti a vérnyomást,
- Megelőzi az érelmeszesedést - az artériák elzáródását és megkeményedését,
- Kardioprotektor hatás - védi a szívizmot,
- Hipoglikémiás hatás - csökkenti a vércukorszintet,
- Parkinson-kór és Alzheimer-kór elleni hatás, illetve kedvezően hat az elbutulás egyéb formáira is,
- Immunstimuláns - serkenti az immunválaszt,
- Gombaölő hatás,
- Antibakteriális hatás,
Antivirális hatás, dermatitis, akne kezelésére alkalmazható - Gyulladáscsökkentő hatás,
- Antipiretikus hatás - lázcsillapító,
- Zöldhályog és szürkehályog ellenes hatás,
- Csökkenti a pikkelysömör keltette viszketést,
- Ínybetegséget megelőző hatás, erősíti a fogágy kötőszöveteit,
- Hasmenést csökkentő hatás,
- Rost- és gyümölcssav tartalma segíti az emésztést és a bélműködést
- Elhízás elleni hatás - természetes fogyás,
- Kimerültséget csökkentő hatás,
- Antidepresszív és szorongásoldó hatás,
- Öregedés gátló hatás,
- ALLERGIA ELLENES hatás: Gyümölcsének héjában a kutatók egy olyan anyagot találtak, amely kiegyensúlyozza a prosztaglandin szintézisét és a hisztamin felszabadulását.Ez a két folyamat többek között az allergiás reakciók velejárója is. Laboratóriumi tesztekben a növény kivonata hatékonyan enyhítette az allergiás tüneteket.
- MAGAS ORAC érték. Az ORAC érték azt jelzi, hogy 100 grammnyi anyagban mennyi az antioxidáns hatás. A mangosztáné 17.000- 24.000 között van.
Szervezetünk antioxidáns igényét jelentős mértékben befolyásolja az egészségi állapotunk, a
korunk, a környezeti terheltségünk és hogy táplálékaink napi szinten
mennyi antioxidánst,
ezen belül mennyi flavonoidot tartalmaznak. Ha többet fogyasztunk a
szükségesnél, akkor szervezetünk a felesleget a vesén keresztül kiüríti.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése