2013. január 28., hétfő

A NONI gyógyhatásai

NONI ... Mindenkinek jó 

A NONI , Indiai Faeper (Lat. Morinda citrifolia) egy trópusi „csodanövény” az „Édenkertből” – Polinéziából. Összetevői felélesztik az emberi szervezet öngyógyító képességét, tehát a gyógyulási folyamat lényegére hatnak, méghozzá a sejtek szintjén. Ezért a Noni fiatalok és öregek, egészségesek és betegek számára egyaránt jótékony hatású.

A NONI fő összetevői (alkotóelemei) a következők:

- Proxeronin – xeronin (alkaloida rendszer)
- Scopoletin
- Damnacanthal
- Asperuloside
- Különböző anthraquinonok

A teljes szervezet épségének fenntartásához a sejteknek harmonikusan együtt kell működniük, valamint „kölcsönös megértést és kémiai vonzalmat” kell tanúsítaniuk egymás iránt. Amikor ez a vonzalom elvész, a sejtek közti párbeszéd (kommunikáció) elromlik, és a sejtek vagy alkalmazkodnak (néha funkciójuk módosítása árán) vagy hajlamosakká válnak az elszigetelődésre, működési zavarokra, sérülésre, sőt a megsemmisülésre is.


Számos beszámoló szól arról, hogy a NONI hatásos mikroba-ellenes anyag, mely hatékonyan veszi fel a harcot különböző vírusok és baktériumok ellen. A Noni gyümölcs leve hatékonynak bizonyult három baktérium törzs, nevezetesen a Staphylococcus aureus, Escherichia coli és a Pseudomonas aeruginosa ellen.



- Bár még nem teljesen világosak a NONI működésének mechanizmusai és folyamatai, bizonyított, hogy számos olyan anyagot tartalmaz – enzimeket, vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjéket, és többek között kis mennyiségű xeronin alkaloidát – melyek révén egyértelműen kulcsszerepet játszik a jó egészség fenntartásában.A hawaii ananász tartalmaz jelentős mennyiségű proxeronint, leggazdagabb ma ismert forrása azonban a Noni. A NONI valójában negyvenszer több proxeronint tartalmaz, mint legerősebb „vetélytársa”, az érett ananász.

- Dr. Ralph Heinicke, a NONI egészségjavító hatásainak úttörő kutatója felfedezte a „xeronin rendszert” melynek szereplői a proxeronin, a proxeronináz és más, a xeronin létrehozásához szükséges biokémiai anyagok. Szervezetünk sejtjeinek szüksége van ezekre a vegyületekre, normál funkciójuk fenntartásához. A Noni tartalmazza mindezeket az anyagokat, és növelheti a szervezet xeronin készletét.
 
-A NONI serkenti a nitrogén-oxid (NO), egy élettanilag igen fontos és értékes anyag termelését, mely számos jótékony hatással rendelkezik. A nitrogén-oxid erősíti az immunrendszert, serkentve a test különböző immunsejtjeinek termelődését és tevékenységét. Azt is kimutatták, hogy közreműködik a magas vérnyomás csökkentésében, valamint a szív- és érrendszer általános egészségi állapotának javításában.

- A NONI más anyagokat is tartalmaz, például scopoletint és damnacanthalt, melyek további egészségjavító hatásokkal rendelkeznek.

- A NONI sikeresen enyhíti számos betegség tüneteit, ami szorosan összefügg a Golgi apparátussal (GA). A Golgi készülék elsődlegesen, mint „anyag-összegyűjtő” működik, mivel különböző vegyületeket, (például fehérjéket) csomagol és küld el azoknak a sejteknek, melyeknek szüksége van rájuk. Ez a lenyűgöző folyamat hasonlít egy nagyon hatékonyan működő postázóra – minden csomagot „felcímkéznek” és „kézbesítenek” a megadott címre, majd ezt követően a csomag tartalma egyesül a sejtben lévőkkel, és szükség szerint hasznosul. A „Heinicke-Solomon elmélet” (melyet két orvos, Heinicke és Solomon dolgoztak ki) feltételezi, hogy a xeronin rendszer kart karba öltve együttműködik a Golgi készülékkel a „beteg” sejtek meggyógyításában. Ez magyarázatot adhat arra, miért híres a Noni arról, hogy olyan sokféle betegségre jótékony hatást gyakorol.


- A NONI széleskörű sikere azon az elméleten alapul, hogy adaptogénként viselkedik. Ez az elmélet Dr. Ralph Heinicke életművén, valamint több mint 50 orvos és egészségügyi szakember összegyűjtött kutatási eredményei alapul. A Noni leve lényegében olyan természetes táplálék-kiegészítőt tartalmaz, mely segít visszaállítani a „beteg” sejtek normális működését. 
Ha a szervezet túl kevés, vagy túl sok természetes anyagot termel, a sejtek legyengülnek, vagy „túlpörögnek”, egyszóval „megbetegszenek”. Egy valódi adaptogén elősegíti a test által termel anyagok mennyiségének szabályozását.
 
Az alábbi példa segíthet megérteni az adaptogének működését. Azt az állapotot, amikor szervezetünk túl sok pajzsmirigy hormont termel, hipertiroidizmusnak (pajzsmirigy túltengésnek) nevezzük. Akik ebben a betegségben szenvednek, idegese, sokat izzadnak, lefogynak, és túl sok energiájuk van. 


A NONI összetevőiben fellelhető adaptogének csökkentik az abnormálisan magas pajzsmirigy-hormontermelést, és azáltal, hogy normalizálják a pajzsmirigy működését, visszaállítják az úgynevezett eutiroidizmust és a szervezet normális működését is.
 
Ezzel szemben azok az emberek, akik túl kevés pajzsmirigyhormont termelnek, lassúak, fáradtak, könnyen meghíznak, körmeik töredeznek, és gyakran székrekedésesek. Ezt az állapotot hipotiroidizmusnak (pajzsmirigy pangásnak) nevezik. 
Egy olyan erőteljes adaptogén mint a Noni ebben az esetben is elősegíti a szervezet pajzsmirigyhormon termelésének növelését, és segít visszaállítani az egész szervezet homeosztázisát, illetve normális egyensúlyi állapotát.
 
Fontos megjegyezni, hogy a NONI lében található adaptogének táplálék-kiegészítők, és nem gyógyszerek. 

A NONI mely alkotóeleme hat szervezetünkben adaptogénként, és főleg hogyan? 

A Heinicke-Solomon –féle teória szerint felszívódás útján a Noni bekerült a véráramba, főként proxeronin (P) formájában. A proxeronin a vérkörből eljut a sejtjeink sejtállományába (citoplazmájába), és felhalmozódik a Golgi apparátusban (GA). A proxeronin a GA-n belül különféle biokémiai anyagokkal, például hormonokkal, enzimekkel, szerotoninnal, antioxidánsokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és más elemekkel elegyeik és/vagy vegyül. A proxeronin és egyéb biokémiai anyagok, (vegyületek) különféle specifikus elvek alapján lépnek egymással reakcióba, attól függően, milyen mértékben borult fel a szervezet homeosztázisa.
A GA éppen a megfelelő mennyiségben kombinált a proxeronint a megfelelő arányú, különféle biokémiai egységekkel. Ezután a GA becsomagolja, megcímzi és elküldi a „beteg” sejt címére. A vér tölti be a GA-tól a sejthez vezető országút szerepét. Amikor a specifikus csomag megérkezik, kinyitás után minden komponense a „beteg” sejtek közvetlen közelébe kerül. Majd a proxeronin, a proxeronáz (a szervezetben természetesen előforduló enzim) hatása alatt xeroninná (egy alkaloidává) alakul.

A xeronin ezt követően a megfelelő biokémiai anyagokkal elegyedve, a „beteg” sejtnek megfelelő specifikus adaptogénné alakul. A xeronin ezt követően a megfelelő biokémiai anyagokkal elegyedve, a „beteg” sejtnek megfelelő specifikus adaptogénné alakul. A Heinicke-Solomon-féle elméletben a korlátozó tényező a P (proxeronin) mennyiség. Ha nincs elegendő proxeronin, a GA nem tud megfelelő csomagot összeállítani a proxeronázzal, hogy létrehozza a xeronin nevű sejt-újraépítő anyagot. Szerencsére a P faktor-t mindenki maga szabályozza a Noni lé bevitelének növelésével, mely a legnagyobb természetes koncentrációban tartalmazza a proxeronint (P).
A xeronin a „beteg” sejtek homeosztázisának visszaállításán felül javítja normális sejtek működését is. A nem beteg sejtek funkciójuktól függően szintén különböző mértékben igénylik a xeronint és más biokémiai vegyületeket. Amikor a szervezet elegendő mennyiségű proxeroninnal rendelkezik a megfelelő xeronin pótláshoz és letöltéséhez, ez segíti a magas energiaszint fenntartását és a potenciális veszély elhárítást. Ezt a mechanizmust prevenciónak (megelőzésnek) nevezzük.


A Noni rákellenes anyagai


Bár a >>Noni<< nem tartalmaz minden rákellenes anyagot, a kutatások felfedték, hogy képes serkenteni az immunrendszer számos komponensének tevékenységét és hatékonyságát, melyek közül a legtöbb közvetlenül részt vesz a szervezet állandó, rák elleni harcában.
A >>NONI<< bizonyított gyógyhatásai:

  • Angiogenezis hatás / a daganat érhálózatának kifejlődését gátló hatás/
  • Depresszió ellenes hatás
  • Antibakteriális hatás
  • Daganat ellenes hatás
  • Fájdalomcsillapítás hatás / hasonlóan erős hatású mint a morfin, csak nagy dózisban alkalmazva és lassan fejti ki a hatását, hozzászokás veszélye nélkül/
  • Féreg- és parazita ellenes hatás
  • Gyulladás csökkentő hatás
  • Immunológiai hatás
  • TBC ellenes hatás
  • Vérnyomás csökkentő hatás
  • Vírus ellenes hatás 
  • Forrás: TÁPLÁLKOZÁS ÉS EGÉSZSÉG NUTRITION & HEALTH A Magyar Egészségvédelmi Fórum Tudományos hírlevele        

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése